Kaj vpliva na okus otrok

10.10.2016

Kaj vpliva na okus otrok?

Včasih se zdi, da otroci najraje posegajo prav po živilih, ki najbolj škodujejo njihovemu zdravju. Vendar ni nujno vedno tako - v raziskavi so med seboj so primerjali okus otrok iz različnih držav in prišli do zanimivih zaključkov. Ugotovili so, kaj vse naj bi vplivalo na okus otrok.
 


Otroci iz različnih držav imajo različen okus

V raziskavo je bilo vključeno kar 1700 otrok iz osmih evropskih držav, starih med šest in devet let. S pomočjo senzoričnih testov so ugotavljali, kako se otroci odzovejo na različne okuse (mastno, sladko, slano, umami). Rezultati so pokazali, da kar 70 % otrok iz Nemčije rado poseže po piškotih z dodano maščobo, medtem ko se manj kot polovica otrok iz Cipra razveseli take sladice. Otroci iz Nemčije pa raje posežejo po jabolčnem soku brez dodanega sladkorja in arom, medtem ko slednjega radi pijejo otroci iz Švedske, Italije in Madžarske.


Okus otrok se z leti spreminjaokus otrok1

Na izoblikovanje okusa torej vplivajo tudi kulturni dejavniki. Okusi se razvijajo v podobni smeri, ko otroci odraščajo. V vseh osmih vključenih državah se namreč z leti povečuje tudi želja po sladkem in slanem okusu.


Dejavniki, ki ne vplivajo na okus otrok

Okus otrok so primerjali z različnimi možnimi vplivi - spolom, pragom zaznave, stopnjo izobrazbe staršev, prehranskimi navadami v zgodnjem otroštvu, trajanjem gledanja televizije ter uporabo hrane kot nagrade. Kljub temu, da so do sedaj pripisovali vpliv teh dejavnikov na željo po sladkem, slanem, umami okusu ter maščobi pri otrocih, pa teh povezav v omenjeni raziskavi niso našli.


Lahko vplivamo na okus otroka?

Želja po uživanju živil z različnimi okusi se razlikuje ne samo med otroci ampak tudi med različnimi državami. Upoštevati pa moramo, da se želja otrok po različnih okusih z leti spreminja in tako lahko nanjo vplivajo tudi starši in okolje v katerem živijo. Otrok ne silimo v novosti, raje mu jih ponudimo in bodimo tudi sami zgled z zdravim načinom prehranjevanja.Oznake:
Kategorija: Prehrana - arhiv


 
 
cookieassistant.com